Avelfakta
Avel
Hamstrarna du ska avla på bör vara tama och sällskapliga. Beteendet går i arv och då vill man gärna att ungarna ska vara mycket tama, snälla och lugna.
Kom ihåg att en hona inte bör paras innan hon är 4 månader gammal. Försöker du tidigare kan det hända att hon överger sina ungar för att hon inte vet hur man ska göra.
Hanen bör vara minst tre månader gammal, men den bästa tiden är mellan 4-12 månader. Han tar ingen skada av att paras tidigare, men om han paras vid en sån liten ålder finns det en risk för att han inte förstår vad han ska göra.
Han får absolut inte paras om han är äldre än 18 månader, då kan han dö av påfrestning.
Det allra viktigaste är att hitta ett hem åt alla hamsterungarna. Kom ihåg att en hamster kan få ända upp till 16 ungar! Vissa djuraffärer tar inte emot hamsterungar så det gäller att veta om du har några kompisar som vill ha en, kanske lägga in en annons eller så kanske du har tillräckligt med burar åt alla hamsterungarna?
Obs! Para aldrig en satinhamster med en satinhamster, det blir oftast hårlösa och missbildade ungar då.
Ca 1 timme innan själva parningen kan ni lägga honan i hanens bur och hanen i honans bur, då får dem känna varandras lukt.
Innan hamstrarna ska paras kan ni kolla en extra gång så att honan är brunstig, genom att kolla henne i underlivet och se om det är svullet och rött där, sen kan du smeka henne med fingret från ryggen ner till svansen, om hon tar hon upp svansen rakt upp vädret, sträcker på sig och halvblundar kan du nästan vara säkert att hon är brunstig... Hon kan också stryka sig mot väggarna i buren och flytta på sitt bo.
Det finns olika ställen som parningen kan ske på, t.ex. i hanens bur, men då får du ta bort alla saker i hanens bur och lägga ner honan där, ett tomt badkar, ett lågt bord med vs-filmer som staket, golvet... Som du ser så finns det massor av ställen. Men kom ihåg att alltid ha en plan yta när du ska para dem, t.ex. aldrig på en säng.
Men det viktigaste av allt, para dem aldrig i honans bur, hon är mycket revirskyddande då. Det kan bli ett riktigt slagsmål och det kan sluta med att en av hamstrarna dör.
Honan är oftast brunstig var fjärde dag, men det händer att det blir var tredje eller var femte dag.
På vår, sommar och höst är honan oftast brunstig på kvällen och natten. På vintern är hon oftast brunstig på morgonen och förmiddagen.
När ni äntligen ska para dem så släpper ni ner dem i den inhägnad ni valt. Ha gärna en näve spån i handen och en handduk ifall dem skulle börja bråka. Då kastar ni bara all spån och handuken över dem, sen är det bra om ni har något som kan skilja dom åt. T.ex. ett skivfodral. Ta då ut skivan och fäll ut fodralet, sätt det i mellan dem och ta sedan upp en hamster.
Sära aldrig på hamstrarna med handen, du blir garanterat biten.
Om det går bra så luktar hanen och honan varandra i könet sen börjar parningen. Hanen kan ta några pauser och tvättar då honan och sig själv. Om honan går iväg och hanen följer efter är det bra att ta upp hanen.
Efter parningen bör man lägga honan och hanen i respektive bur.
Om parningen misslyckas första gången råder jag att ni inte ska försöka lägga ner hamstrarna tillsammans igen just då. Vänta tills nästa gång honan är brunstig och försök igen eftersom honan och hanen nästan alltid brukar para sig med varandra om honan är brunstig. Parar dem inte sig med varandra så beror det oftast på att honan inte är brunstig eller för att hanen är för ung och inte förstår vad han ska göra.
Parningen brukar hålla på i 30-60 minuter.
Om parningen gick bra och honan är dräktig kan du se att hon blir lite rund om magen. Sen går det rätt fort. Hamstrar har den kortaste dräktighetstiden av alla däggdjur, om hamstern är frisk så är det vanligtvis 16 dagar.
Ett tips är att städa buren ett par dagar innan ungarna kommer för du får varken hålla på med honan eller ungarna tills ungarna är ca 3 veckor gamla. Om du gör det kan honan äta upp sina ungar eller lägga dem i kindpåsarna för att skydda dem.
Tänk på att ställa buren i en lugn miljö och inte ha en massa onödigt ljud, från t.ex. dammsugaren och stereon.
När honan är dräktig är det bäst om du låter henne vara och inte lyfter upp henne så mycket. Ge honan extra mat i slutet av dräktighetstiden och under digivningen som t.ex. pasta, kokt ris, potatis, frukt, vetegroddar och grönsaker.
Oftast föds ungarna sent på kvällen/på natten/tidigt på morgonen. Ett tecken på att ungarna har fötts är att du kan se lite blodigt spån, samt att du hör gnisslande och knarrande små gnyende ljud inne ifrån boet. Då har din hamster fått ungar!